Okullarda Orman Projesi

Okullarda Orman Projesi

Okullarda Orman Programı okul öncesi, ilk ve ortaokullarda uygulanan, amacı orman eko-sistemi ile ilgili bilginin açık hava etkinlikleri, okul bahçesi veya ormanlara inceleme gezileri düzenleyerek arttırılması ve deneyimlerin uluslararası düzeyde paylaşılması olan bir çevre eğitim programıdır. Program bu amaca yönelik olarak, ormanların eğitsel etkinliklerde kullanılmasını teşvik eder, ormanlarla ilgili olarak yapılacak yerel, ulusal ve uluslararası faaliyetleri desteklemeyi hedefler.

2023-2024 Eğitim Öğretim yılında 268 Okulda çalışmalarını sürdürmektedir. Boyabat Vilayetler Hizmet Birliği Anaokulu olarak hazırlamış olduğumuz eylem planımız kabul edilerek projeyi yürütmeye başlamış bulunmaktayız .

29.11.2023 42

Orijinal ismi "Learning About Forest-LEAF" olan Okullarda Orman Programı, Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı (Foundation For Environmental Education- FEE) tarafından 1999 yılında Norveç, İsveç ve Finlandiya'da "Forest School-Orman Okulu" olarak yürütülmeye başlanmıştır. 2000 yılının ilkbaharında Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı (FEE) ile işbirliği içinde dünya çapında uygulanmaya başlanmıştır. Bugün Okullarda Orman Programı, FEE tarafından Merkez Ofisi aracılığıyla uluslararası düzeyde 27 ülkede koordine edilmektedir. Program'a ülkemiz TÜRÇEV'in programlarından biri olarak 2004 yılında katılmıştır. 

Okullarda Orman öğrenciler, öğretmenler ve toplumun devamı arasında farkındalık yaratarak çevre eğitimini teşvik eder. Öğrencilere, doğal çevrelerine karşı sahiplik duygusunu aşılar, ormanlık alanların uyandırdığı merakı yeniden canlandırır ve doğanın hayatımızda oynadığı önemli rolü hatırlatır. Program ormanların farklı işlevlerine odaklanan dünya çapında saygın ve tanınmış bir eğitim programı olmuştur.

 

Programda, ormanların sürdürülebilir yaşam için sahip olduğu değerin ve önemin kitleler tarafından öğrenilmesi, aktarılması ve günlük hayatta bireylerin davranış ve aktivitelerine yansıtılması beklenmektedir. İnsanlar için kültürel, ekolojik, ekonomik ve sosyal değeri bulunan ormanların özelliklerini ve değerini başta çocuklar ardından onlar aracılığıyla tüm toplum tarafından anlaşılması Program’ın ana felsefesini oluşturmaktadır.

Okullarda Orman Programı klasik eğitim metotlarından farklı olarak, sürdürülebilir bir yaşam için eğitimin en temel araç olduğu inancıyla, işlenecek konuların sadece bir dersle sınırlandırılmayıp tüm eğitim sürecine yansıtıldığı (okuldaki tüm zümrelerde uygulanabilirlik hedefi) , öğrencinin birebir içersinde olacağı alternatif eğitim metotlarının uygulandığı ve bunun sonucunda değerler eğitiminin de yer aldığı bir temele sahiptir. 

Okullarda Orman Programına katılacak öğretmenler, ormanların tüm işlevselliğini (kültürel, ekolojik, ekonomik, sosyal vb.) yansıtacak bir biçimde öğrencileriyle çalışmalı, ormanın çok amaçlı kullanım şeklinin günümüz dünyasının bir gerçeği olduğu vurgulanmalıdır. Okullarda Orman Programı’nın genel hedefi, orman ve içersinde barındırdığı tüm yaşam alanı olmakla beraber, program aracılığıyla verilen çevre eğitiminin yeni bir insan tipini, ahlak anlayışını ve tüketim bilincini topluma kazandırmaktır.

Kaynak: http://www.okullardaorman.org.tr/icerikDetay.aspx?icerik_id=168